Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Jeśli mowa o zdrowym jedzeniu, to na pewno znajdziemy je w sklepiku u naszej pani Grażynki
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) zainicjowano w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni.
Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku! Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresję). Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego.
(informacja fb szkolny)