Czy posialiście już rzeżuchę?
Jeśli nie, to najwyższy czas, żeby cieszyć się nią na Święta. Klasa 2a (technik usług fryzjerskich) zrobiła to w ramach lekcji biologii pod kierunkiem pani Barbary Pieczewskiej, ucząc się o rozwoju wegetatywnym roślin, a potem było wspólne śniadanie z rzeżuchą.
Jest bardzo zdrowa:
- jest bogata w żelazo ( pomaga uporać się ze zmęczeniem i anemią),
- łatwo przyswajalny jod ( szczególnie ważne dla osób z niedoczynnością tarczycy),
- dużo witaminy A, C, K, PP, wapń, cynk i mangan.
- luteina zawarta w rzeżusze chroni oczy.
No i oczywiście cudownie działa na włosy, skórę i paznokcie.
Można by jeszcze dużo o niej pisać, proponujemy przejść do konsumpcji
Możecie skorzystać z pomysłów uczennic z 2a. Warto również zapamiętać jej pisownię – była obecna na niejednym dyktandzie.